dimecres, 3 de desembre del 2014

CAMEL UP. Camells fins en la Copa

   





Camel Up ( o Camel Cup, en el meu grup de jugadors s'ha obert un debat existencial respecte a la tipografia del titol en la caixa) és el guanyador del Spiel des Jahres (Joc de l'Any) de 2014 i ha estat publicat, molt encertadament, per l'editorial Masqueoca a Espanya.





En Camel Up, els jugadors ( de 2 a 8, la qual cosa ja és un al·licient )prenen el paper de turistes o residents a Egipte que assisteixen a carreres de camells i intenten guanyar els màxims diners possibles apostant pels camells que van a guanyar les diferents etapes de la carrera i pel camell guanyador de la carrera en si mateixa.




Que trobem en la caixa d'aquest joc?
1 tauler
5 camells de fusta
1 piramide per llançar els daus ( que és un gimmick com una catedral però mola molt)
5 daus de fusta
40 cartes d'aposta ( dividides en 8 grups de 5, un grup per a cada jugador)
8 fitxes de desert
15 fitxes d'aposta d'etapa
5 fitxes de piramide
20 cartes de diners
50 monedes
1 fitxa de jugador inicial
Les regles ( quatre paginites amb un munt d'exemples perquè quede tot clar, per que les regles d'aquest joc cabrien en una quartilla)







Camel Up segueix la linia dels últims guanyadors del Spiel des Jahres, jocs senzills, amb una mecanica simple però amb subtileses i als quals puga jugar qualsevol perfil de jugador ( per a una llista dels guanyadors del guardó seguiu aquest enllaç).




Com l'editorial ha tingut a bé editar un video demostratiu del joc, ho compartisc aquí i em salte la part d'explicar les regles ;)







Com haveu pogut veure, en deu minutitets escassos us expliquen tot el que teniu que saber per poder jugar, però... per poder guanyar?. Bé, això son figues d'un altre paner.




El joc és d'allò més senzill i la mecanica rapida, intuïtiva i altament divertida. Però Camel Up no és solament un joc de tirar daus amb la piramide molona. Camel Up és un joc de gestió de risc (que bonic queda poder posar joc de gestió). I el risc és bastant alt, ja que en el teu torn solament pots realitzar UNA de les accions disponibles, estàs deixant via lliure als teus oponents perquè realitzen una altra acció que pot alterar drasticament el desenvolupament de la partida.




M'explique: si decideixes tirar un dau ( per que la piramide està aquí per a alguna cosa i damunt et donen una moneda per fer-ho) un camell va a avançar d'1 a 3 caselles, mes/menys el possible modificador de la casella de desert, i amb això li acabes de donar molta informació als teus oponents que podran utilitzar per realitzar les seves apostes d'una forma més eficient ( deixant-te, de pas, sense les fitxes d'aposta d'etapa que donen més diners).


Si per contra decideixes apostar per un dels camells quedant bastants daus en la piramide ( he dit ja que la piramide m'encanta?) tirant-te a la piscina i posant en risc els teus ingressos i els teus oponents podran col·locar fitxes de desert perquè el camell pel qual acabes d'apostar no quede en la posició que desitge.






El joc escala bastant be depenent del tipus de joc que vulguis: entre 3 i 5 jugadors les estratègies es defineixen bastant i la gestió de risc és bastant òptima; entre 6 i 8 jugadors estem davant un party game delirant amb el qual és impossible no passar-ho bé. Tal vegada jugar solament dues persones és, des del meu punt de vista, el nombre menys idonei i en el qual l'esperit del joc es dilueix bastant.




Està clar que si vols un joc dens i al que hages de dedicar-li hores i hores de joc més hores i hores de planificació i estudi d'estratègies.....has de fugir com la pesta de Camel Up. Però si el que vols és jugar, pasar-t'ho be i sentir com una victòria que se t'escapava acaba siguent teva per una tirada afortunada i una concatenació de circumpstancies afortunades: Camel Up és el teu joc.






I no tot els dies pots veure com camells es pugen uns damunt d'uns altres intentant ser els primers a arribar a la meta.




Disfruteu-ho.


Fotografies per: fragilevo